“Riskmanagement: naar een breder en hoger niveau”

Chapelle Consulting wordt BDO Chapelle

Het internationaal geprezen Chapelle Consulting, het bedrijf rond de Belgische Ariane Chapelle, een autoriteit op vlak van riskmanagement bundelt de krachten met BDO Belgium. En omgekeerd. Doel? Bedrijven nog beter voorbereiden op de risico’s van vandaag en morgen en de huidige en toekomstige riskmanagers trainen en bijscholen.

De coronapandemie is amper zo goed als voorbij of de oorlog in Oekraïne, de stijgende energiekosten en de ‘war on talent’ zetten onze bedrijven onder druk. Bevoorradingsproblemen, schaarste aan talent, cyberaanvallen en consumenten die de vinger op de knip houden … het zijn allemaal risico’s die het voortbestaan en de groeiperspectieven van een bedrijf in gevaar kunnen brengen. Tenminste als het er zich niet goed op voorbereidt. “Bedrijfsrisico’s in kaart brengen en strategieën uittekenen om er zich tegen te wapenen, worden steeds belangrijker in een snel veranderende wereld waarin crisissen elkaar in sneltempo opvolgen”, weet Koen Claessens, Managing Partner Risk Advisory bij BDO Belgium.

Het is in die context dat BDO zijn expertise in riskmanagement verder uitbouwt en verdiept. Koen: “De overname van Chapelle Consulting, een internationale autoriteit op vlak van risicobeheer past perfect in dat verhaal. Het bedrijf adviseert en begeleidt al jarenlang financiële instellingen en internationale organisaties, zoals de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de European Investment Bank (EIB), ING, Degroof-Petercam en Ethias hoe ze hun risico’s best beheren. Als de kans zich voordoet om je eigen expertise aan te vullen met zo’n rijkdom aan kennis en ervaring, dan laat je die niet liggen.”

“Onze kennis en trainingen zijn een mooie aanvulling op de consultancy die BDO vandaag al biedt.”

Ariane Chapelle, oprichtster Chapelle Consulting

Alliantie van ervaring en cultuur

Door Chapelle Consulting aan boord halen, krijgt BDO er niet alleen extra experts bij, maar ook alle onderbouwde methodologieën en trainingen die Ariane Chapelle en haar team de voorbije twee decennia hebben ontwikkeld. Sinds het bescheiden begin als een ‘restjes’categorie onder de ‘Basel II’-regels in 2004, verwierven de operationele risico’s een gelijke ‘status’ als de gevestigde krediet- en marktrisico’s”, legt Ariane Chapelle uit. Ze doceert operationeel riskmanagement aan de University College London en schreef over het thema eind 2018 de bestseller ‘Operational Risk Management – Best Practices in the Financial Services Industry’. 16 jaar terug startte ze bovendien haar eigen advieskantoor dat ze uitbouwde tot een sterk ‘merk’ met internationale uitstraling en waardering. Als ondernemer ben ik blij en trots dat ik mijn groeiende onderneming een platform kan bieden om te gedijen en naar een breder en hoger niveau te tillen. Het geeft ons de kans om onze uitgebreide ervaring rond riskmanagement verder uit te dragen via een groot internationaal netwerk. Onze kennis en trainingen zijn een mooie aanvulling op de consultancy die BDO vandaag al biedt.”

Als moeder vindt Ariane het geweldig “om mijn drie kinderen en jonge mensen om me heen te laten zien dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen een bedrijf kunt opbouwen, voor huiswerk en eten kunt zorgen tussen vergaderingen door (hoewel ik een paar pizza’s heb laten aanbranden…), studieboeken kunt schrijven in vliegtuigen en treinen, ‘s avonds laat en in het weekend kunt werken, en toch een liefhebbende echtgenote en een attente moeder kunt zijn. Je hoeft het niet te doen, maar je kunt het als het je droom is.”

BDO Belgium en Chapelle vormen meer dan een strategische alliantie van capaciteit en ervaring. Ook de visie en cultuur van BDO sluiten mooi aan bij ons DNA en omgekeerd. “Waarden als pragmatisme, nabijheid en groeiambitie – voor zowel het eigen bedrijf als dat van de klant – staan centraal in alles wat wij en zij doen”, beklemtoont Koen. “Bovendien hebben we de drive om uit te blinken en nemen we nooit genoegen met een middenmaat. Anders gezegd, we geloven beiden rotsvast in de meerwaarde van de complementaire samenwerking.”

“Waarden als pragmatisme, nabijheid en groeiambitie staan centraal in alles wat wij en zij doen.”

Koen Claessens, Managing Partner Risk Advisory BDO Belgium

Tot je dienst: 40 experten riskmanagement

BDO kan na de overname van Chapelle Consulting rekenen op een team van 40 risicospecialisten. De experten van Chapelle verhuizen van de Louisalaan naar het, onlangs geopende nieuwe gebouw van BDO in de Stassartstraat in Brussel. ‘Chapelle Consulting’ wordt ‘BDO Chapelle’ en mikt met het uitgebreide aanbod in de eerste plaats op de financiële sector. Uiteraard zonder bedrijven uit andere sectoren uit het oog te verliezen.

BDO Chapelle traint ook riskmanagers van Belgische en internationale ondernemingen. Haar opleidingsformat wordt deel van de BDO Academy en wordt uitgebreid met modules die aansluiten bij de specifieke behoeften en noden van de klanten. Meer info over het aanbod vind je op www.bdoacademy.be.

Focus op financiële sector

Bedrijven zien een stortvloed van steeds weer nieuwe wetten en regels op zich afkomen. Dat maakt hun wereld almaar complexer. Dat geldt voor alle bedrijven actief in zowel de private als publieke sector, en al zeker zo in de financiële sector. “Banken en andere financiële instellingen zijn het spoor bijster”, ervaart Steven Cauwenberghs, Partner Risk Advisory bij BDO Belgium. “Ze vragen zich af hoe ze de risico’s die nieuwe voorschriften met zich meebrengen best aanpakken, hoe ze het globale overzicht kunnen houden en hoe ze de nieuwe regelgeving met al bestaande voorschriften in lijn kunnen brengen. Want contradicties zijn er altijd. Komt daar nog bij dat ze in eigen huis vaak niet over de juiste expertise of mankracht beschikken waardoor ze de impact van de nieuwe wetten en regels op hun werking amper kunnen bolwerken.”

BDO heeft al veel knowhow in huis rond hoe bedrijven afzonderlijke risico’s, zoals compliance en cybercrime moeten aanpakken. Met de overname van Chapelle Consulting voegen we aan deze specifieke risico’s een strategische riskmanagementlaag toe. De methodologieën zorgen voor een overkoepelend risicokader voor bedrijven. Zo linken we alle bestaande puzzelstukken van riskmanagement en afzonderlijke bedrijfsrisico’s aan elkaar.

“De financiële sector wordt overspoeld met nieuwe regels en wetten. En in het kielzog daarvan met nieuwe risico’s.”

Steven Cauwenberghs, Partner Risk Advisory BDO Belgium

TIP! – ‘Operational Risk Management’ – Win je exemplaar

Het vlaggenschip van Ariane Chapelle titelt ‘Operational Risk Management – Best Practices in the Financial Services Industry’. Een must-read voor zowel doorgewinterde ‘Operational Risk Managers’ als voor managers die hun kennis willen verdiepen en consolideren.

“Inzichtelijk … Dat is het eerste adjectief dat in me opkwam toen ik dit boek las. Ariane biedt een 360-graden perspectief op operationeel risico, van triggers en oorzaken tot directe en indirecte gevolgen. Daarnaast geeft het boek praktische tips om een effectief kader voor operationeel risicobeheer en -controle op te zetten. Geen enkel aspect van operationeel risico blijft in de schaduw – alles komt aan het licht – zelfs de lastigste aspecten, zoals risicoappetijt.” Dat zijn niet onze woorden, maar die van dr. Bertrand K. Hassani, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne; CEO Groep en Quant AI Lab.

Gebeten om te lezen? De tien lezers met de beste ‘quote’ over de waarde van riskmanagement voor organisaties, en die hun gegevens achterlaten, ontvangen een gratis exemplaar.