Door en voor mensen gedreven

Werner Lapage, Partner BDO en voorzitter redactieraad

Worden we binnen enkele decennia 130 jaar oud? Volgens specialisten gerontologie ongetwijfeld wel. Op voorwaarde dat we gezonder leven. De biotechnologische wereld blijft alvast niet bij de pakken zitten en zoekt naar oplossingen om verouderingsprocessen en ouderdomsziekten af te remmen of zelfs te vermijden. Rejuvenate Biomed, onder leiding van dr. Ann Beliën, is zo’n biotechbedrijf dat, met de hulp van BDO Belgium in de backoffice, de menselijke levensverwachting wil verlengen. Dat artificiële intelligentie (AI) daarbij een centrale rol speelt hoeft niet te verwonderen.

Ondanks die evolutie maken mensen zich zorgen over de groeiende dominantie en afhankelijkheid van algoritmes in ons werken en leven. De doorbraak van ChatGPT bracht dat gevoel nog in een stroomversnelling. “We moeten uiteraard kritisch blijven, maar mogen de voordelen niet verdoezelen. Algoritmes en technologie redden ook levens en onbewust krijgen ze al ons vertrouwen in tal van bijna onzichtbare toepassingen”, schrijft Peter in zijn opiniestuk.

“Onze mensen garanderen onze groei.”

Via de fintech aiGust – je raadt al waarvoor de ai staat – wordt het binnenkort wellicht zelfs mogelijk om de energieconsumptie en -kosten van een organisatie te linken met optimaal energiemanagement. Dat laatste wordt voor steeds meer bedrijven meer dan ooit een uitdaging in het huidige volatiele energielandschap. Daarom participeren we met BDO Belgium in Odot, de energie-expert die dankzij een uniek aankoopmodel de energiefactuur onder controle houdt.

‘Energy & Utilities’ is trouwens een van de sectoren waarop BDO Belgium de focus legt. Net zoals we dat doen voor de sector ‘Real estate & Construction’, goed voor zo’n 10% van onze omzet. Maar niet alleen daarom. Waarom dan wel? Dat leggen Erik (BDO Belgium) en Ayman (BDO Global) haarfijn uit.

Ten slotte wil ik nog eens benadrukken dat we bij BDO onze mensen als ons meest waardevolle kapitaal beschouwen. Zij zijn het die garant staan voor onze groei. Een waarheid die ook het team van Tessy, onze Manager Inclusieve diversiteit, als de beste begrijpt. Met het recente project ‘parent journey’ zoeken ze naar oplossingen om ouders beter en proactief te ondersteunen in hun werkorganisatie. We geloven immers dat hoe diverser en inclusiever we talenten en ideeën kansen geven, hoe sterker we als organisatie antwoorden kunnen bieden op de uitdagingen van de huidige maatschappij. Vraag het maar aan Jan(*).

“Modern leiderschap steunt op het vermogen om te connecteren en tegelijk te challengen. En zo mensen beter, sterker en groter te maken.”

Jan De Schepper, Partner BDO Belgium en strategisch denker