Cashflowbeheer
Eenvoudige maar essentiële inzichten
Dirk Vandendaele, Partner BDO Accountancy
Jan Vermeersch, Manager BDO Digital
Zonder voldoende kasmiddelen run je geen bedrijf. Of toch niet efficiënt. Vermijd onaangename verrassingen en breng alle inkomende en uitgaande betalingen overzichtelijk in kaart. Hoe pak je zo’n cashflowbeheer aan? Welke informatie is daarbij broodnodig? De antwoorden lees je in deze FAQ.
Waarom is een cashflowbeheer zo belangrijk?
Cashflowbeheer is één van de hoekstenen in het financieel beheer van je onderneming. Door een overzicht te houden op de cashflow merk je of er al dan niet een tekort dreigt aan geld en kun je de nodige voorbereidingen nemen. Misschien moeten de overheadkosten naar beneden, zijn er herinvesteringen noodzakelijk of moet je focus leggen op extra sales? Anderzijds kunnen voldoende kasmiddelen jou net het gewenste comfort brengen om te investeren in nieuwe producten, een groter kantoor of pand aan te meten of bijkomend personeel aan te werven. Nauwkeurige kasstroomprognoses laten je dus toe te anticiperen op de toekomst en de juiste financierings- of investeringsbeslissingen te nemen.
Hoe begin je eraan?
Heel eenvoudig. Maak een prognosetabel waarin zowel de verwachte inkomsten als verwachte uitgaven zichtbaar worden.
De inkomsten variëren sterk van bedrijf tot bedrijf en van sector tot sector, maar algemeen beschouwd vind je onder de kasontvangsten de volgende categorieën:
- kassaverkopen (bv. in retail) of betalingen van verkoopfacturen;
- verkregen financieringsmiddelen (bv. bankleningen, rekening courant met moederbedrijf, eigen bijdragen door aandeelhouders, e.d.);
- ontvangen subsidies;
- mogelijke tegoeden (zoals terug te vorderen btw of RSZ-voorschotten).
Onder de uitgaven vinden we meestal:
- aankopen en leveranciersschulden;
- bezoldigingen en sociale schulden;
- rentebetalingen en belastingen.
Let wel, het maken van een aankoop (kost) of sluiten van een verkoop (opbrengst) staat niet altijd gelijk met een kasuitgave of -ontvangst. Bij de meeste facturen gelden immers betaaltermijnen. Wie een betrouwbare kasstroomprojectie wil maken, brengt best een gemiddelde betaaltermijn in rekening. Naast deze zogenaamde ‘directe benadering’ kun je voor langetermijnprognoses ook op een indirecte manier een kasoverzicht krijgen. Zo’n prognose vertrekt vanuit de variaties in de balans en laat ook toe inzicht te krijgen in belangrijke indicatoren, zoals werkkapitaal en voorraadrotaties.
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen bij cashflowbeheer?
Eén van de grootste problemen in de praktijk is dat de werkelijkheid vaak afwijkt van de voorspellingen. Het manueel bijwerken van kasstroombewakingstabellen vergt al vlug veel tijd. Daardoor wordt het moeilijk om de verschillen regelmatig te analyseren en dus reactief te blijven.
Het digitaliseren van dit arbeidsintensieve proces kan soelaas brengen. Gebruik bijvoorbeeld een ondersteunende tool die de beschikbare (financiële) data in operationele en boekhoudkundige systemen automatisch verzamelt en waarin je bijkomende parameters en andere kasstromen kunt aanvullen.
Oracle EPM (Enterprise Performance Management) of EMAsphere bijvoorbeeld ondersteunen de onderneming in het digitaliseren van de cashflow en laten toe om heel wat manueel werk te vermijden, waardoor het mogelijk wordt om proactief de cashflow te benaderen. Hoe onze experten van BDO Digital je hierbij kunnen helpen lees je op www.bdo.be >
Oracle Cloud EPM Planning.
De tijd die je bespaart door het implementeren van de software, kun je onder meer investeren in het uitwerken van verschillende scenario’s (‘worst case’, ‘best case’, …) op langere termijn. Zodra alle cashflowgegevens beschikbaar zijn, kun je die samen met externe gegevens (bv. beurskoersen, trends in weersomstandigheden, …) gebruiken als input voor de AI-modules (artificiële intelligentie). Die maken het mogelijk om de cashflow nog accurater te voorspellen.
Wat doe je bij een negatieve cashflowprognose?
Dat hangt af van de situatie. Bij een éénmalig, niet structureel, kastekort kan het optimaliseren van de betaaltermijnen ten aanzien van leveranciers of klanten al voldoende zijn om het tijdelijke probleem te verhelpen. Een stabiel maar aanhoudend kastekort kan wijzen op het feit dat je onderneming over onvoldoende middelen beschikt om in zijn werkkapitaalbehoeften te voorzien. Het verhogen van de beschikbare middelen onder de vorm van extra financiering door de aandeelhouders of bank(en) is een vaak gebruikte oplossing.
Echt verontrustend wordt het wanneer het kastekort blijft toenemen in de tijd. Dan komt de winstgevendheid van je bedrijf in de gevarenzone. Hoog tijd om de kostenposten en verkoopsmarges in detail te analyseren. Afhankelijk van de ernst van de situatie kun je bijsturen om terug een positieve cashflow te krijgen.
“Dankzij accurate cashflowprognoses kun je de juiste financierings- of investeringsbeslissingen nemen.”
Hulp nodig bij het maken van je cashflowprognose? Om de verschillende kasstromen te categoriseren en je cashbehoeften in kaart te brengen?
Gebruik onze e-guide met gratis template.