Hoe is het mogelijk dat een microscopisch klein organisme een totale reset van de wereld veroorzaakte? COVID-19 slaat een immense krater in onze welvaart. De socio-economische en maatschappelijke impact van de gezondheidscrisis is ongezien. Nog nooit moest de economie zichzelf zo drastisch downscalen zonder dat daar een economische reden toe was. Met als gevolg dat de Belgische economie dit jaar afstevent op de grootste economische krimp uit haar naoorlogse geschiedenis.

Weerbaarheid wordt meer dan ooit de katalysator van concurrentiekracht.

Werner Lapage Partner BDO, voorzitter redactieraad

Vraag is of we ons als maatschappij, als economie, als bedrijf, als organisatie … kunnen voorbereiden op de impact van zo’n ‘ongrijpbare’ systeemcrisis op wereldniveau? Bovendien groeit het risico dat om het even welke crisis dezelfde pandemische dimensies aanneemt. Denk aan een klimaatramp, een financiële crash, een nucleair ongeval of een cyberaanval. Wat er ook op ons afkomt, risicobeheer heeft zijn grenzen. Geen enkele onderneming kan zich waterdicht indekken tegen het ondenkbare. De beste verzekering blijkt onze weerbaarheid, veerkracht en wendbaarheid.

De coronacrisis maakt immers duidelijk dat niet de snelste, niet de slimste, niet de grootste, niet de gezondste, maar wel de meest weerbare en flexibele organisaties en bedrijven zullen overleven. Zij die zich onaflatend en gemakkelijk kunnen aanpassen aan de toenemende complexiteit en veranderingen van de economische, geopolitieke, technologische en klimatologische evoluties. Anders gezegd, ‘resilience’ wordt meer dan ooit de katalysator van concurrentiekracht. Je hoeft maar om je heen te kijken om het te zien. COVID-19 brengt de digitalisering in een hogere versnelling, telewerken en videoconferencing krijgen een boost, het budgetteringsproces verlegt de focus van financiële accuraatheid naar strategisch succes, value enhancement of waardeverhoging wordt hoe langer hoe meer een onmisbaar instrument bij de optimalisering van de onderneming …

Met ons coververhaal zoomen we in op het nieuwe digitale normaal in de wereld van de CFO. In een nagelnieuw partnership met de Vlerick Business School streven we naar een bruikbaar evenwicht tussen wat de high-end technologie in het labo kan en hoe we die zinvol, haalbaar en toekomstveilig kunnen toepassen in de ‘Office of the CFO’. Het is een schoolvoorbeeld van hoe de onderneming zich dankzij een performante finance-afdeling sterker kan voorbereiden op disruptieve calamiteiten. Om het met de wijze woorden van de Amerikaanse managementprofessor Peter Drucker te zeggen: “The best way to predict your future is to create it”.