Plastiflex: ambitieus richting circulaire productie

Plastiflex Group legt de lat hoog. Op termijn wil de producent van flexibele kunststofslangen, volledig circulair opereren. Samen met de duurzaamheidsexperten van BDO vertaalde het die ambitie in een heus ‘Sustainability Transition Programme’.

De reputatie van plastic kreeg het voorbije decennium een forse deuk. Toch is plastic in se geen slecht product weet Piet Gruwez, CEO bij Plastiflex: “De druk op het overmatig plasticgebruik ligt vooral op plastic voor eenmalig gebruik in de verpakkingssector. Daar stijgt de nood exponentieel om duurzame alternatieven te creëren die de afvalberg helpen verkleinen.” Maar ook andere marktsegmenten waaraan Plastiflex kunststofslangen levert, zullen moeten volgen.

“Dankzij een circulaire productieketen wil Plastiflex de meest duurzame producent van flexibele slangen worden.”

Piet Gruwez, CEO Plastiflex Group

Plastiflex produceert onder andere slangen voor stofzuigers, witgoed, industriële en medische toepassingen, … kortom apparaten met een lange levensduur. Toch wacht Piet Gruwez de druk van zijn klanten niet af. “Wanneer in 2023 de nieuwe Europese wetgeving rond de bekendmaking van niet-financiële informatie in voege treedt, willen we niet alleen onze rapportering compliant hebben, maar meteen ook een resem innovatieve producten kunnen aanbieden die op een duurzame manier zijn gemaakt.” Onder meer door het gebruik van duurzame grondstoffen, minder water en elektriciteit te verbruiken en alle afval maximaal te recycleren tot nieuwe grondstof. “Zo verlagen we de CO2-uitstoot aanzienlijk en creëren we als einddoel een gesloten circuit.”

Pragmatisch, enthousiast, efficiënt

Een ‘Sustainability Officer’ moet die duurzaamheidsvisie strategisch vormgeven en in de praktijk uitrollen. Maar hoe begin je eraan? Er was nood aan een objectieve analyse door een ESG-expert (Environment, Social en Governance). Die vond Piet Gruwez bij de ‘Sustainability Advisors’ van BDO. “Van de drie kandidaat-partijen overtuigde het professionalisme, het enthousiasme en de pitch van BDO ons het meest. En ik was bovenal verrast door de passie van hun consultants. Het team vormt een uitstekende blend van ervaren professionals met uitgebreide sectorervaring en de jongere generatie met frisse ideeën. Op elk moment in het traject konden we rekenen op hun pragmatische en gedisciplineerde manier van werken. Ondanks de soms erg strakke deadlines slaagden de experts er altijd in binnen de afgesproken tijdsspanne op te leveren. Dat is erg prettig samenwerken.”

Duurzaamheid is meer dan milieu

Als productiebedrijf is het vanzelfsprekend dat het duurzaamheidsbeleid van Plastiflex focust op de ecologische dimensie. Maar de sociale aspecten zijn volgens Piet Gruwez minstens even belangrijk. “Heel wat medewerkers werken bijvoorbeeld in landen waar de levensomstandigheden niet altijd vergelijkbaar zijn met de Europese standaarden. Ook aan hun welzijn draagt Plastiflex zijn steentje bij door voedsel, vaccins en andere levensnoodzakelijke middelen ter beschikking te stellen.”

BDO’s Sustainability-team vormt een uitstekende blend van ervaren professionals en een jongere generatie met frisse ideeën.

Bekijk de videotestimonal van Plastiflex